Historie Zuidhorn

De historie van ons pand aan de hoofdstraat 8 in Zuidhorn heeft mij altijd geïntrigeerd. In de loop van de jaren komen er steeds meer zaken boven water, bouwkundige details, oude foto’s van het pand en z’n omgeving en gegevens over de vroegere bewoners c.q. eigenaren, noem maar op.
Goed om dat allemaal eens vast te leggen

Sedert wij op 24 januari 1966 het  Elektrotechnisch Installatie bureau van Renze Beving  aan de hoofdstraat nr. 8,  in een van de oudste panden van Zuidhorn (1825), overnamen hebben we diverse verbouwingen in het pand uitgevoerd.

Tijdens de werkzaamheden kwamen we veel details tegen die mij intrigeerden, hoe was de toestand voorheen en wanneer werd het pand gebouwd en natuurlijk wie hebben er gewoond. Een aantal zaken zijn nog te achterhalen, maar nog veel meer is er in de loop van de tijd verloren gegaan. Erg jammer natuurlijk voor degenen die geïnteresseerd zijn in hun leefomgeving. Oude foto’s laten je fantasie werken en onvermijdelijk ga je ook kijken wie waren de buren en wie de buren daarvan. Al gauw zie je door de bomen het bos niet meer. Ik heb mij beperkt tot de hoofdstraat vanaf de spoorbrug, “De Poort” zoals die van oudsher wordt genoemd, tot aan de Frankrijkerlaan. Ook de Kerkstraat neem ik mee. Diverse boeken  over Zuidhorn  heb ik geraadpleegd , en niet te vergeten de informatie van de Historische kring Zuidhorn en de website van  Rolinka en Arnold Wegman, www.zuidhorninbeeld.nl, www.allegroningers.nl is ook een goede bron voor mij. Op www.hisgis.nl is veel informatie te vinden over huizen en hun bewoners omstreeks 1832. voor mij is dat een goede bron  geweest.
Om dit allemaal op een ordelijke manier toegankelijk te maken voor geïnteresseerden heb ik  de door mij verzamelde gegevens samen gevoegd in deze publicatie.

Uiteraard  zal het nooit volledig zijn en ik stel het dan ook geweldig op prijs als u aanvullende  informatie of correcties heeft die mij verder op weg kunnen helpen.

 Zuidhorn. 2015

Joop Cley

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *