3 Berend Bos

Berend Bos.

Berend was geestelijk niet sterk. Berend woonde tot haar overlijden bij zijn moeder de weduwe Rommert Bos in het oostelijke gedeelte van de woning kerkstraat 6. Hij werd daarna door de gemeente uitbesteed bij weduwe Melissen aan de Holtweg. Van 27.3.1956 tot 28.2.1964 woonde Berend bij de weduwe Frederika Tromp—Paize. Aan de hoofdstraat 6. Hij kwam van de Jellemaweg 75 en verhuisde naar Termunten.

Als hij jarig was kreeg hij een streep koek, met een rood lint, op zijn arm gebonden. Hij ging dan met een tas in de hand van deur tot deur om de mensen te feliciteren met zijn eigen verjaardag. Hij kreeg van alle burgers iets. Van particulieren kreeg hij geld, van de zakenmensen een artikel uit hun zaak. De manufacturiers Scholten, Takkenberg, Luth en van de Heide zorgden voor een overhemd, stropdas, sokken, pet, hoed enz. Van het geld werd een kostuum, winter- of regenjas gekocht. Hiervoor zorgde de familie Priet, die veel voor Berend heeft gedaan. Hij bezocht zondags 3 verschillende kerken onder het motto: “je moet ieder wat gunnen”.
Bron: Gisteren voor de lens.

Aan de Jellemaweg 42 woonde vroeger kapper Elzinga, afkomstig uit Buitenpost. Toen hij hier een kapperszaak begon, was Berend Bos een van zijn eerste klanten.
Kapper Elzinga kende Berend nog niet en uiteraard ook zijn gewoonte niet om nergens voor te betalen. Toen Berend aan de beurt was, vroeg Elzinga “Knippen en scheren” knikte hij welwillend. Ook liet hij zijn haar wassen en drogen en voorzien van een friction. Nadat Berend er weer toonbaar uitzag, hielp de kapper hem in de jas. Berend maakte echter geen aanslatlte om te betalen en daarom vroeg de kapper aan Berend of hij misschien eens in de maand wilde betalen, wat in die tijd wel de gewoonte was. Berend antwoordde: “Ik hoef nooit te betalen en van kapper Beereboom, de kapper in de Nieuwstraat, krijg ik ook altijd een sigaar”
Bron: Historische kring Zuidhorn. (Wiebe Renkema)

berend bos 1

ZUHR1894GE0025

Stamboom.

Oedse Bos.
gehuwd met: Stijntje Siebereins van Wijk.
kinderen uit dit huwelijk:

1.Berend Oedses Bos
geboren:          ca. 1819
overleden:       30.10.1858 te Grootegast.
Gehuwd:          16.5.1850 te Grootegast
met:                   Aafke Rommerts Hazenberg
geboren:
overleden:        13.4.1899 te Grootegast.
zij is hertrouwd met Jan van der Meer.
Kinderen uit haar eerste huwelijk is:

1. Rommert Bos. daglooner
geboren:          9.2.1858 te Grootegast.
overleden:       25.1.1905 te Grootegast.
gehuwd:           7.7.1889 te Grootegast.
met:                   Anna Iwema dienstmeid
kinderen uit dit huwelijk:

1.Berend Bos
geboren:       13.9.1894
overleden:    15.3.1981

2. Klaziena Bos.
geboren:       25.8.1901
overleden:    22.7.1991

 

 

 

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *