Raufarhofn met “Artic henge”

Op een van onze laatste reizen naar IJsland besluiten we eens de meest noord oostelijke kaap Melrakkasletta te gaan verkennen. Vanaf Asbyrgi steken we eerst over de hoogvlakte Oxarfardarheidi over. Dat valt tegen een saaie gravelweg (867) ruim 40 km naar svalhard en dan via Porshofn de landtong Langanes op, zover als we kunnen, tot Hild. Een desolaat landschap zo langs de kust. Maar heel fascinerend. Daarna terug en nog verder naar het noorden, naar Raufarhofn. Een vissersdorpje, we bekijken het kerkje dat op de landtong bij de haven staat. Plotseling zien we tot onze verrassing op een heuveltop iets wat op Stonehenge lijkt. Dat moeten we gaan bekijken natuurlijk.
Het is “Arctic Henge”. Het monument bestaat uit vier zes meter hoge poorten en een tien meter hoge zuil. De poorten functioneren als een zonnewijzer, omdat ze het zonlicht opvangen en schaduwen werpen op bepaalde locaties. Ze zijn geïnspireerd door de vier dwergen uit de Noorse mythologie, Austri, Norðri, Suðri en Vestri, ( oost, noord, zuid en west.) Deze vier dwergen worden erkend in het Proza Edda-boek en krijgen van Odin, de god van de wijsheid, een rol toegewezen om de lucht omhoog te houden. In dit stuk krijgen de dwergen een extra rol toebedeeld, samen met de achtenzestig dwergen die in Völuspá worden genoemd, en samen vormen ze een kalender. Oud en nieuw versmelten terwijl de dwergen, die allemaal nogal eigenaardige namen hebben, op één lijn worden gebracht om een
chronologische cirkel te vormen. De arctische henge is nog in aanbouw. De Arctic Henge Gelegen in Raufarhöfn, een van de meest afgelegen en noordelijkste dorpen van IJsland, waar de poolcirkel net voor de kust ligt, is de Arctic Henge (Heimskautsgerðið) in aanbouw. Net als zijn oude voorganger, Stonehenge, is de Arctic Henge als een enorme zonnewijzer, bedoeld om de zonnestralen vast te leggen, schaduwen te werpen op precieze locaties en het licht te vangen tussen uitgelijnde gateways. Niemand heeft de dwergen in de Völuspá kunnen verklaren, behalve Austri (Oost), Vestri (West), Norðri (Noord) en Suðri (Zuid), die de lucht dragen.. De Heimskautsgerði heeft een diameter van ongeveer 50 meter, met poorten van 6 meter hoog die in de hoofdrichting zijn gericht. Tussen de poorten is een hoge muur met bovenaan een kleine opening. Binnen de cirkel staat een 10 meter hoge kolom op vier pilaren. De kolom wordt bedekt met gesneden prisma-glas dat het zonlicht opsplitst in de primaire kleuren. De opening tussen de pilaar kijkt naar de hoofdrichtingen, dus bijvoorbeeld de middernachtzon is te zien vanaf de zuidpoort door de middelste kolom en de noordpoort. Het spel van licht en schaduw volgt de tijd van de dag. De openingen in de muur laten de zonnestralen binnen, zodat als het gebouw klaar is een zonnewijzer kan worden geplaatst. Binnen de cirkel zullen 68 dwergen rond een cirkelvormig dwergenpad staan. Een altaar van vuur en water, dat ons herinnert aan de kracht van de elementen, waar evenementen kunnen worden uitgevoerd, bijvoorbeeld bruiloften, eedaflegging enzovoort. Zoals hierboven vermeld, is de Arctic Henge echter nog in aanbouw.
bron: https://www.arctichenge.com/english/