Skógafoss.

Dit is een waterval in het zuiden van IJsland en ligt aan de kliffen van wat voorheen de kustlijn was. De huidige kustlijn ligt op ongeveer 5 km van Skógar. Nadat de kustlijn zich terugtrok, bleven de oude zeekliffen over. Deze liggen precies parallel aan de echte kustlijn over een lengte van honderden kilometers.
Skógar is vooral bekend door z’n zestig meter hoge waterval, één van de hoogste van IJsland. Volgens de legende heeft de kolonist Þrasi er een kist met goud onder verstopt. Er is vaak naar gezocht maar nog steeds is die niet gevonden. Als u ook een poging wilt wagen, trek dan goede regenkleding aan om de gigantische wolk opspattend water te trotseren. Via een trap met 376 treden kun je tot boven de waterval komen. Van hieruit is de waterval ook goed te zien en kunt u ook nog genieten van de grandioze, ruige natuur. De waterval produceert onafgebroken waternevel. Hierdoor is er op zonnige dagen meestal een enkele of dubbele regenboog zichtbaar.
De waterval bevindt zich tussen de gletsjers Eyjafjallajökull en Mýrdalsjökull. Het pad boven langs daalt aan de andere kant weer af naar Þórsmörk. Vanaf hier gaat de route verder als het populaire hikerspad Laugavegur naar Landmannalaugar.

Het dorpje Skógar heeft een erg aardig volksmuseum. Neem er de tijd voor, want als u eenmaal binnen bent, blijft u er zomaar een paar uur rondhangen, zo leuk is het.

Hoe kom ik er: N63.530750, W19.512717