Akureyri.

Akureyri.
Dit is de grootste stad van noord IJsland met ruim 15.000 inwoners. De uitstekende haven is door de natuur gevormd. Hierdoor is een centrum voor handel, industrie en visvangst ontstaan. De huizen hebben overwegend pasteltinten, terwijl de golfplaten daken rood of mosgroen zijn. Het geeft een kleurige indruk. Het kleine stadscentrum heeft een voetgangersgebied met moderne winkels en restaurantjes.
Kerk.
Aan de Kaupvangsstræti staat een markante kerk, die de moeite van een bezoek waard is. De kerk heeft zeventien prachtige glas-in-lood-ramen en het grootse kerkorgel van IJsland.
Luchtvaartmuseum.
Dit museum, gevestigd bij de luchthaven, geeft een goed beeld van de luchtvaarthistorie van IJsland. Het bezit een aantal fraaie exemplaren van oude toestellen. Het museum is niet altijd geopend.
Botanische tuin.
In deze tuin staan nagenoeg alle planten die op IJsland in het wild voorkomen.
Ongeveer 2500 soorten.
Nonnahuis.
Het is het huis van Jón Sveinsson, de schrijver van de zogenaamde Nonni-boeken.
In die jeugdboeken schrijft hij over de avonturen uit zijn jeugd.
Fauna.
De poolvos is het enige oorspronkelijke zoogdier van IJsland. Immigranten namen schapen, koeien, varkens, paarden en pluimvee mee. Muizen, ratten, nertsen en konijnen werden over het algemeen per ongeluk ingevoerd. Rendieren kwamen er in de 18de eeuw bij. Een deel ervan is verwilderd en leeft op de hoogvlakten in het oosten. De ijsbeer is niet inheems, maar in Húsavík is een opgezet exemplaar te vinden. Deze beer kwam in 1969 op een ijsschots vanaf Groenland aangedreven. Reptielen, amfibieën en gevaarlijke dieren, zoals schorpioenen, komen op IJsland niet voor. Wel muggen, vooral rond begroeiingen bij moerassen en meren. Mỳvatn (muggenmeer) staat bekend om de vele muggen bij windstil weer (wat zeldzaam is). In de schone en heldere wateren op en rondom IJsland komt veel vis voor, zoals zalm, forel, platvis en kabeljauw. IJsland is een belangrijke biotoop voor ontelbare vogels en vogelsoorten.
Vele soorten eenden en ganzen huizen er, naast zeevogels, waadvogels en zeldzame roofvogels zoals de sneeuwuil.
IJsland telt zowel overwinteraars als vogels die er een rustplaats, broedplaats of foerageerplaats zoeken.

hoe kom je er: N65.683456  W18.088519

Naamloos