Hjodaklettar.

Hljódaklettar.
Een van onze favoriete wandeltochten voert door de ruige overblijfselen van oude vulkanen. Vermoedelijk ontstaan door de enorme vloedstromen, die als gevolg van een “Jokulhaup” , op gezette tijden door de rivier richting de zee stroomden.

 Één van deze basaltrotsen is de Studlaberg, een echorots. Door de akoestiek van deze basaltrots draagt de menselijke stem veel verder dan wanneer je rechtstreeks tot elkaar praat. Moeder natuur heeft de basaltrotsen van een oude vulkaan tot een prachtig, artistiek mozaïek omgevormd.

Naar het zuiden voor een korte wandeling, ongeveer 1 km naar de twee statische rotsen Karl og Kerling. Zij bevinden zich op een zandbank in de Jöskulsa. Een mooie wandeling waar je niet mag vergeten, ook eens naar de grond te kijken. Je vindt hier een waaier van bloempjes, paddenstoelen en andere plantjes.

Hoe kom je er?
N 65.931260  W 16.547545
Een kilometer westelijk van Asbyrgi (weg nr. 85) kun je de gravelroad  nr.F862 in rijden. Dit is een redelijk te berijden, maar smalle gravelroad met voldoende “passing places”. de laatste paar honderd meter is een redelijk steile helling. Bij regenachtig weer kun je de auto(camper) boven laten staan en verder gaan wandelen. Beneden kom je op een kleine natuurcamping uit met 1 toilet en een waterkraan. rij over de camping door tot aan de laatste parkeerplaats. Van daar uit kun je een rondwandeling maken in noordelijke of zuidelijke richting.
route husavik asbyrgi rey kopie

 

 

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *