Hverir

Hverir is een gebied met hete bronnen in het noorden van IJsland. Hverir betekent in het IJslands dan ook hete bronnen. Het ligt even oostelijk van het Myvatn meer ongeveer 6 kilometer ten zuiden van het Kraftla gebied vlak bij de bergpas Námaskarð. Het pastelkleurige gebied is een van de grootste solfataren velden van IJsland. Het ligt daar bezaaid met stoompluimen, solfataren, fumarolen en kokende modderpotten van diverse afmetingen. Een klim naar de met zwavel bepoederde top van de Námafjall berg (432 meter) levert een panoramisch vergezicht op. Hverir ligt direct naast de ringweg van IJsland en is derhalve gemakkelijk bereikbaar. (wikipedia)
Solfataren zijn openingen in de aardkorst waar zwavelhoudende dampen uitkomen.
De pruttelende modderpotten zijn tot redelijk dichtbij te benaderen. Het is een leuk gezicht om de pruttelende grijze modder te zien in een gat omringd met zwavel kristallen.
Ik denk dat een bezoek aan Hverir en zijn kale landschap een surrealistische ervaring is. Als er niet zo veel andere toeristen zouden zijn, zou ik me voelen alsof ik op een andere planeet ben geland.
kaart
kaart myvatn hverir


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *