2003 St.Petersburg.

St.Petersburg met de Kampeerauto?

Een paar dagen naar St.Petersburg dat lijkt ons wel iets. Over het algemeen zwerven wij het liefste over landelijke wegen en door vriendelijke dorpjes maar als er een interessante stad op onze route ligt, gaan we die zeker een paar dagen bezoeken. Nou ligt dat bij St.Petersburg een beetje anders, dat is immers een route die niet zo erg voor de hand ligt.
Op eigen houtje die richting uit met de camper wordt ons van alle kanten ten sterkste afgeraden. Toch willen we er heen, dus hebben we bedacht dat we vanuit Helsinki een uitstapje kunnen maken met de trein. Dit is ons uitstekend bevallen en voor die camperaars die ons voorbeeld willen volgen geef ik hierbij wat praktische informatie.

Camping Helsinki
Camping Rastila is een uitstekende plaats om de camper voor een aantal dagen achter te laten. Wij hadden de ferry van Stockholm naar Turku genomen, dus we kwamen via E18 vanuit het westen de stad binnen. Direct als je bij de stad aankomt kun je ring I, II of III nemen het eenvoudigste is om ring I te nemen die rij je helemaal door naar het oosten van de stad. Als je een brede fjord oversteekt, waar ook de metro overheen gaat, neem je de eerste afslag dan linksaf over de ring en voorbij het metrostation is de ingang van de camping.
e-mail : rastilacamping@hel.fi

Metro Helsinki
Ca 100 meter vanaf de ingang van de camping is het metrostation “Rastila-Rastböle”.
Een enkele reis kost € 1.70  het kaartje kun je uit een automaat halen, druk op de knop “Kertalippu” en gooi vervolgens de muntjes er in. Richting centrum neem je richting “Ruoholahti”  Het eenvoudigste is om uit te stappen op het station “Rautatietori” daar is het hoofdstation en tevens ben je daar in het centrum van de stad. Als je terug gaat naar de camping moet je opletten dat je richting “Vuosaari” neemt, omdat de lijn zich bij “Itakeskus” splitst. De rit duurt ongeveer twintig minuten. Een timetable is te verkrijgen bij de receptie van de camping.

Treinreis Helsinki St.Petersburg.
Vanaf het hoofdstation van Helsinki vertrekt elke dag de “Sibelius” trein om 7.42 uur die ons in vijf en half uur naar St.Petersburg brengt. Het beste is om de dag tevoren een ticket te kopen om verzekerd te zijn van een gereserveerde zitplaats. Bij de balie wordt een declaratie formulier zowel voor de inreis als voor de uitreis verstrekt. Tevens krijg je er een immigratie kaart, een deel daarvan dien je te bewaren bij je paspoort en wordt weer in genomen bij de uitreis. Wees daar zuinig op want indien je die verliest word je beboet met USD 140. De trein komt om 14.13 uur aan op het Finland station in St.Petersburg. Het beste is om daar een taxi te nemen naar het hotel die op ongeveer 5 km afstand ligt. Wij kwamen aan in de stromende regen zodat we zo snel mogelijk een taxi wilden nemen en dus niet alert genoeg waren, de chauffeur vroeg ons 1000 roebel voor dit ritje maar na een korte onderhandeling in de stromende regen kwamen we 500 roebel overeen. Naderhand kwamen we er achter dat 200 roebel al een redelijke prijs zou zijn geweest. De trein terug naar Helsinki vertrekt van hetzelfde station om 7.48 uur.
Een  retour ticket met de “Sibelius” 2e klas koste ons ca. € 72  pp maar daar was de korting van 30 % voor 60 plussers reeds af.

Geld
1 Roebel is 100 kopeken, door de enorme inflatie is de kopeke vrijwel waardeloos geworden. Omdat roebels niet mogen worden in- of uitgevoerd kunt je alleen in Rusland roebels verkrijgen. In de trein komt men langs met een soort rijdend wisselkantoortje, zowel op de heen als op de terugreis om de overgebleven roebels weer terug te wisselen. Tijdens onze reis kregen we 34 roebels voor een euro, maar door de inflatie wisselt dat snel. Overigens kan je ook in het hotel geld wisselen.

Hotel St.Petersburg
Nu is de treinreis van Helsinki naar St.Petersburg een trip van ca. 5 uur zodat we een hotel hebben besproken waar we 5 nachten zullen gaan overnachten. Dit hotel hebben we besproken via de in reizen naar het oosten gespecialiseerde reisbureau Eurocult in Utrecht die ook de visa voor ons heeft geregeld. Een visum krijg je alleen maar als je ook verblijfplaats op geeft. Hotel Okhtinskaya-Victoria gelegen aan de Bolsheokhtinskiy Prospect nr.4 is eenvoudig maar schoon en met correcte bediening. Vanuit onze kamer kijken we uit over de Neva. Aan de ander zijde van de rivier zien we het Smolny Monastery in de steigers staan.

Vervoer naar het centrum.
Vanaf s’morgens 8.00 uur rijdt op elk vol uur een transfer busje die je voor 20 roebel van het hotel naar de metro bij het Moskou station brengt. Vandaar kun je via de bekende winkelstraat de Nevskiy Prospect naar het centrum wandelen dat is nog een behoorlijke wandeling maar je kunt natuurlijk ook de metro nemen, alhoewel de oriëntatie in de metro nogal te wensen overlaat. De gebrekkige aanwijzingen worden uitsluitend in het Russisch  gegeven, wat wel problematisch voor ons is. Als je eenmaal in de juiste richting rijdt is het echter maar 1 station verder waar je uit kunt stappen, veel bezienswaardigheden liggen dan op loopafstand van elkaar. De metro zelf is spectaculair je gaat met een roltrap ruim 100 meter naar beneden en tijdens de spits word je door de massa mensen in de wagon geperst zodat er letterlijk niemand meer bij kan.

Gegevens
Eurocult Postbus 1212 3500 BE Utrecht Wittevrouwenstraat 36 3512 CV Utrecht tel.:030-243 96 34 WWW.eurocult.nl  De prijs die we voor het hotel begin Juni ‘03 betaalden was € 56,= pk/pd incl. ontbijt. De kosten voor het visum waren € 85,= pp

Bovenstaande tekst is ook afgedrukt in de “Kampeerauto” 2004/4, het magazine van de Nederlandse Kampeerauto Club. NKC


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *