Herðubreið NO IJsland.

Toen we een dag tour naar de Askja maakten hebben we bij deze vulkaan een tussenstop gemaakt.  Vlakbij de berg ligt een oase genaamd Herðubreiðarlindir met een zeer primitieve camping en wandelpaden. Vroeger woonden er in de oase gevluchte misdadigers die van de IJslandse samenleving waren uitgesloten vanwege misdaden die ze hadden gepleegd. Een van die outlaws was Fjalla-Eyvindur , die daar in de winter van 1774–1775 woonde.
Vanwege de steile en onstabiele kanten van de berg was de eerste beklimming pas in 1908, ondanks eeuwenlange kennis van het bestaan
ervan.
De Herðubreið-vulkaan werd gevormd tijdens de laatste ijstijd toen IJsland bedekt was met een 2 km dikke laag ijs. Toen de uitbarstingen plaatsvonden die Herðubreið vormden, gebeurden ze onder het ijs, waardoor een cirkelvormige holte in het ijs smolt. Tijdens de uitbarstingen vormde zich een meer van water boven de uitbarsting en een ronde ketel met muren van ijs.
Door de ijswanden van de ketel werden de zijkanten van de vulkaan erg steil, bijna in een hoek van 90 graden en werd de top plat.
Dit type vulkaan is vrij zeldzaam en wordt een Tuya of een tafelberg genoemd. En geen vulkaan op aarde is een beter voorbeeld van dit proces dan Herðubreið. Aan het einde werd de berg te hoog voor de afnemende ijstijdgletsjer en de laatste uitbarsting vond plaats boven het ijs en er vormde zich een kleine spetterkegel aan de bovenkant.
Hierdoor zijn we er redelijk zeker van dat de vulkaan de afgelopen 12.000 jaar niet is uitgebarsten.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *