2024-6 Lettelberter petten

Ik bof met het weer, zonnig maar opnieuw met een stevige wind, maar daar heeft mijn E-bike geen moeite mee. eerst even een foto van “Mien Toentje” met de heerlijk ruikende Brem.

En dan op stap, opnieuw via de Zuiderweg naar Enumatil, in het dorp sla ik af naar “de klap” terug naar het Hoendiep waar ik over een “Hoogholtje” en langs zuidzijde naar de Oostwolder draaibrug fiets en dan naar Oostwold.

Even verderop nadat ik de A7 overgestoken ben, zie ik de afslag naar de “Lettelberter Petten” Petten zijn de waterplassen die overblijven na het afgraven van het laagveen. het is een ruig waterrijk gebied, wat ontsloten is voor het publiek d.m. van houten planken paden.

Ik ben stout en pak een verkorte route over een, wat aangegeven staat als privé weggetje. Het is niet erg geschikt voor de fiets. Ik hobbel de bobbel over het wagenspoor en dat lukt aardig. wel moet ik af en toe roepen tegen wandelende gezinnen dat ik er graag langs wil, ik heb namelijk nog geen bel op m’n fiets. Het is redelijk te doen, al waag ik me niet op de 40 cm brede planken wandelpaadjes.

Bekijk de vogelkijkhut “Olle Mart” en fiets door naar de uitkijktoren “De Veenman” en vervolg het steeds slechter wordende graspad.Weer bij de Hooilanden aangekomen wordt de weg verspert door een gesloten boeren hek, waar ik me me veel moeite samen met m’n vihicle omheen kan wurmen. daar wordt ik verrast door een zee van in bloei staande Dalkruid.

In Midwolde neem ik bij de kerk waar het prachtige praalgraf van Carel Hieronymus van In- en Knyphuisen, gemaakt door de beeldhouwer Rombout Verhulst te bezichtigen is.

Hier volg ik het smalle weggetje naar Borg Nienoord en dan door naar “De Dorpskamer van Leek” van Willem Poelman, waar ik me zelf verwen met een cappuccino met wat lekkers erbij.

Daarna verlang ik naar m’n luie stoel, ’t is weer mooi geweest voor vandaag, 34 km in de benen……..nou ja. op naar Zuidhorn.