Godafoss

Godafoss IJsland.
Goðafoss is een waterval in het noorden van IJsland. Het is gelegen langs de belangrijkste ringweg van het land Nr.1 bij de kruising met de Sprengisandur-hooglandweg. Het water van de rivier Skjálfandafljót valt van een hoogte van 12 meter over een breedte van 30 meter.  De rivier ontspringt in de IJslandse hooglanden en loopt door de Bárðardalur-vallei.
De waterval is zeer eenvoudig te bereiken. Halverwege op de weg. Nr. 1 tussen Akureyri en Myvatn kun je hem al een paar honderd meter van de weg zien. Het is een indrukwekkende waterval, echt de moeite waard om er enige tijd aan te besteden.

In 1879-1882 werd in Denemarken een mythe gepubliceerd volgens welke de waterval werd genoemd toen de wetspreker Þorgeir Ljósvetningagoði in het jaar 999 of 1000 het christendom tot de officiële religie van IJsland maakte. Bij zijn terugkeer uit de Alþingi gooide Þorgeir zogenaamd zijn de Noorse goden in de waterval. De legende lijkt een negentiende-eeuwse verzinsel te zijn. Niettemin illustreert een raam in Akureyrarkirkja, de hoofdkerk van Akureyri.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *