Grjótagjá

Grjótagjá
Dit is een warm water grot nabij Mývatn waarin vroeger werd gebaad.
Tijdens de vulkaan uitbarstingen van de Krafla en tussen 1975 en 1984 steeg de temperatuur van het water plotseling naar zo’n 60 graden. De grot is daardoor noodgedwongen een tijd dicht geweest. Het koelt sindsdien al weer af. Tegenwoordig is Grótagjá weer in gebruik, want de watertemperatuur ligt nu rond de 40 graden.
De Grjótagjá, iets meer dan 100 kilometer ten oosten van Akureyri,  is een kleine lavagrot, met daarin een geothermisch bad. Perfect om te baden dus.
De IJslanders zelf doen dat, zoals dat de gewoonte is, uitsluitend naakt. De locals in dit noordelijke deel van IJsland houden deze lavagrot graag onbekend voor ‘het grote publiek’. Ze zien de Grótagjá als een soort goed bewaard geheim. De lavagrot is vrij toegankelijk,
Naast de 860, vlak aan de Ring 1 bij Mývatn vind je Grjótagjá. Het ligt aan de oostelijke kant van het meer Mývatn en is makkelijk te bereiken. Bij de grot aangekomen rest niets anders dan de kleding uit te trekken en het warme water in te lopen. Je waant je in een andere wereld.
Om in de grot te komen moet je wel enigszins klauteren en vaak even geduld hebben in verband met het aantal mensen en de beperkte ruimte. Een leuk filmpje is te zien op Youtube:        https://www.youtube.com/watch?v=3kifiJHRkDc


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *