Deildartunga.

Deildartunga.
Onderweg naar de beide watervallen de Hraunfoss en de Bjarnafoss kun je deze heetwaterbron bezoeken. De bron produceert 180 liter water van 96 ºC per seconde en is daarmee de grootste heetwaterbron ter wereld. Het water wordt gebruikt voor het verwarmen van de woningen in Borganes en Akranes.
Het verzamelsysteem is vrij eenvoudig, een klein dijkje stuwt het hete water naar een
verzamelbassin. Een pompstation perst het water vervolgens via een distributieleiding van 106 kilometer naar een grote verzameltank op het hoogste punt nabij Kroppsmuli.
De roestvast stalen transportleiding die grotendeels in de grond is ingegraven is geïsoleerd.
Zes pompstations zorgen voor het transport van het hete water. Ze zijn te herkennen aan de typische driehoekige vorm. Voorraadtanks van 2500 kubieke meter in Borganes en van 2000 kubieke meter in Akranes zorgen ervoor dat er bij een leiding breuk voldoende uren beschikbaar zijn voor reparatie. Als het water na gebruik is afgekoeld, verdwijnt het normaal in de riolering.

Veel mensen maken van de gelegenheid gebruik om even een eitje te koken in het hete water. De eitjes gaan in een sok of washandje aan een stukje touw en dan afhankelijk van de grootte 5 tot 7 minuten ondergedompeld.
Meestal staat er een tot een winkeltje omgebouwde bus, waar bric & Brac te koop is en een stalletje met plaatselijk gekweekte groenten en fruit en eieren uiteraard.

Hoe kom je er: N 64.6634425 W 21.409349

route fossatun hraunfoss kopie