2003-1 Belgie.

Paasreisje naar België 2003.

Voorcamperen noemen we het, het eerste reisje van het jaar met onze camper.
Dit maal kunnen we 6 dagen weg, daarom besluiten we om niet te ver gaan, dat wordt dus België.Nu eens niet noord/zuid of andersom maar van west naar het oosten, langs de grens met Frankrijk  of er over.

‘S morgens vertrekken we  van huis met als uiterste doel Gent, we weten dat er in een buitenwijk van Gent een GOP moet zijn. Op de E17  rijdend nemen we afslag 10 (Gentbrugge) daarna rijden we een paar honderd meter terug parallel aan de A17 daarna rechtsaf er onderdoor en direct weer linksaf, hier vandaan volgen we de borden naar de GOP bij de sporthal “Driebeek”. Daar blijkt plaats voor 6 campers te zijn, het is rond het middaguur en er staan er nog maar 2, dus daar sluiten we ons bij aan.

Na een hapje eten gaan we op weg naar het centrum van Gent, zo’n 5 minuten lopen vanaf de GOP is een stopplaats van de tram lijn 22 die ons voor een euro in een kwartiertje naar het centrum brengt. Bij de info balie van de VVV halen we een plattegrond waar een rond wandeling op staat aangegeven die we gaan volgen. Het is prachtig mooi weer en de terrasjes zitten bomvol. Heel verrassende geveltjes zien we en gezellige straatjes. In het hart van de stad ontdekken we de imposante burcht de “Gravensteen” die dateert van 1180 het domineert de omgeving met z’n vele verdedigingswerken. We bezoeken een erg intiem museum dat is gevestigd in het “huis Alijn” dat is een soort hofje met een aantal kleine huisjes en een kapel. Er zijn een aantal thema’s uitgewerkt zoals, een schoenmakerij een tin gieterij een bakkerij. Winkeltjes geheel ingericht, een apotheek, boekdrukkerij en nog veel andere ambachten.

Gent is sfeervolle stad waar we nog wel eens vaker zullen komen.

De volgende morgen trekken we verder, via de N56 naar Melle, Zottegem en Geraardsbergen, daar is ook een GOP bij de jeugdherberg ’t Schipken, nabij de jachthaven. We gaan er niet op staan, daarvoor is het te vroeg in plaats daarvan zwerven we wat door het stadje. Als ik “manneke pis” hoor dan denk ik aan Brussel, maar vanaf nu niet meer. Aan de gevel van het stadhuis is een fontein aangebracht met een origineel “manneke pis” en in een gewelf onder het stadhuis is een museum van enige honderden mannekes, allemaal gekleed in een uniform of in een andere vermomming, zelfs “vrouwkes pis” komen we er tegen. De stad Geraadsbergen pretendeert het oudste manneke te hebben, reeds in 1455 was deze hier reeds aanwezig.

Het is een aanrader om hier eens (gratis) naar binnen te lopen. Wij zijn er nu in elk geval van overtuigd dat het echte manneke in Geraadsbergen staat te plassen.

Verder gaan we maar weer, over de N59 en N55 naar Enghiem en Soignier dan terug naar Braine-le-Comte de N49 over naar Ronquières. Al van verre zien we een hoge toren boven de heuvels uitsteken, deze blikvanger blijkt onderdeel uit te maken van zo genaamde “Hellend vlak van Ronquières”.

Het kanaal van Charleroi naar Brussel moet hier een hoogteverschil van ca 70 meter overwinnen, dat hebben de Belgische ingenieurs heel slim opgelost door hier een hellend vlak van 5% over 1500 meter te bouwen. Op dit vlak lopen 2 bakken op rails, deze “scheepsbakken”  kunnen schepen van 1200 ton vervoeren, ze varen de met water gevulde bakken binnen en worden dan in veertig minuten van het ene niveau naar het andere getakeld. Het is een fascinerend gebeuren en we lopen er dan ook een uurtje rond.

Na in Thuillies nog een rommelmarkt te hebben bekeken zoeken we een Gop op die volgens onze gegevens bij het “les Lacs de l’Eau d’Heure” moet zijn. We rijden op de N40 van Beaumont naar Philippeville, bij het dorpje Boussu-Lez-Walcourt slaan we rechtsaf naar het meer dat na 5 kilometer opdoemt. Voor de stuwdam slaan we rechtsaf en ja hoor na zo’n 100 meter steken de daken van wel vijftig campers boven de struiken uit. Het is een ruime parkeerplaats waar volgens mij wel 100 campers een plaatsje kunnen vinden, maar er zijn geen voorzieningen afgezien dan van een restaurant, speeltuin, een museum en een karting baan. Enige honderden meters verder is een “Aquacentre” en verder kan er allerlei soorten van watersport worden beoefend, surfen, zwemmen, duiken, zeilen enz. op deze tijd van de dag is er niet veel te doen maar we kunnen ons voorstellen dat het op een warme dag een heksenketel kan worden. De volgende dag gaan we eerst naar Dinant, we rijden de brug over en gaan direct rechtsaf en na een 3 á 4 honderd meter zetten we de camper op een Gop aan de Meuse ook hier zijn geen voorzieningen behalve een paar waterkranen op de steiger voor watersporters. Voor ons niet zo erg want we gaan later op de dag toch weer verder. We volgen nu de Meuse en rijden bij Givet  Frankrijk binnen. Bij Monthermé vinden we direct naast de brug een Gop waar we de nacht doorbrengen met nog zo’n 10 camperaars.
Als we de volgende dag doorrijden langs de Semoy blijkt dat er in veel van dorpjes langs deze rivier steeds bij de brug een plaats is gereserveerd voor campers, we zien ze in Membre, Bohan, en Poupehan. Zelfs in Bouillon midden in het dorp tegenover de burcht van Godfried vinden we een grote parkeerplaats waar campers worden toegelaten, hier besluiten we de dag verder te blijven en het dorp en de burcht te gaan bekijken. Het is een erg toeristisch plaatsje met veel restaurants en souvenir winkels en horden dagjesmensen, daar voegen we ons dan maar bij aan voor een keer.

We vervolgen de romantische  route langs de Semoy en daarna over de glooiende heuvels langs slingerende beekjes door de prachtige Ardennen. Via Neufchateau richting Vianden in Luxemburg en vandaar weer in noordelijke richting, de vakantie zit er weer op. Nog 1 nachtje op een Gop, deze maal kiezen we voor Genk 12 ten oosten van Hasselt. Na enig zoek werk vinden we daar een plaatsje t.o. de kazerne van de rijkswacht. Vanuit het oosten het centrum binnen rijdend passerenwe eerst 3 rotondes op de noordelijke ringweg en daarna het tweede stoplicht rechtsaf, (bordjes Politie volgen). Bij het tankstation daar vlakbij wil ik de weg vragen naar de Gop, maar daar krijg ik de kans niet toe de bediende komt al breed lachend op me af en zegt;  “ik weet precies wat ge me vragen wilt” als hij een camper ziet dan weet hij het reeds. Nu, de Gop blijkt 100 meter verderop een kleine parkeerplaats voor ca. 4 campers tegen de bosrand aan maar geen voorzieningen, overigens mogen we gebruik maken van het toilet van het tankstation, dat 24 uur open is.

Een korte maar heel intensieve vakantie is weer voorbij als we de volgende dag op huis aan koersen. Mooi weer, prachtig landschap, uitgestrekte bossen en veel vriendelijke mensen.  België een uitstekend land om met de camper door heen te trekken.