Bjarnarhofn

De Bjarnarhofn bestaat uit een boerderij met een kerkje uit 1856. Gelegen op een paar kilometer westelijk van Stykkisholmur, het is een familiebedrijf. Het biedt een fascinerende blik in de geschiedenis van de haaien visserij, en ook het interessante proces van het bereiden van Hákarl. Kæstur Hákarl betekent gefermenteerde haai en is een merkwaardig voor IJsland kenmerkend gerecht. De haai wordt eerst begraven in een gat in de grond, bedekt met aarde, grind en stenen, en laat het er voor maximaal 12 weken. Vervolgens wordt het in stroken gesneden en opgehangen om te drogen. Maanden later wordt het weer gesneden, dit keer in, kleine dobbelsteen grootte stukjes. Het is nu klaar om consumeren. Over het algemeen wordt het genuttigd als een snack bij de borrel.
headerHet museum bevat een verbazingwekkende collectie van artefacten in verband met deze industrie, maar ook andere voorwerpen die een kijkje in het leven van IJslanders door de jaren heen geven. Er is ook nogal een grote verzameling met opgezette dieren.

Het hoogtepunt is echter een trip naar de schuur waar het haaien vlees is opgehangen. Het is zowel walgelijk als fascinerend.
Het kerkje heeft een door Nederlandse vissers geschonken geschilderd drieluik.
De bij een zware storm in moeilijkheden gekomen vissers werden gered door de lokale bevolking en uit dankbaarheid hebben ze het schilderij aan de kerk geschonken.

Hoe kom je er: N 64.997607 W 22.962064


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *