Drangey

Het vulkanische eilandje Drangey is te zien vanaf de kust van de Skagafjörður, een diepe baai in het noorden van IJsland. Met zijn loodrechte, uitstekende klippen is Drangey een ideaal oord voor talloze vogelsoorten, waaronder de papegaaiduiker en de zeekoet. Het eilandje is ook bekend als de thuishaven van een van de beroemdste Vikingen van IJsland, Grettir ‘de Sterke’ Asmundarson. De langst levende voortvluchtige uit de geschiedenis van IJsland woonde ook drie jaar op Drangey voordat hij naar de bewoonde wereld kon terugkeren.

Volgens een andere sage werden mannen die het eiland bezochten om er op vogels te jagen en eieren te rapen, door een kwade geest in de afgrond gestort. De beschermheilige van IJsland, Guðmundur de Goede, werd erbij geroepen om het eiland te zegenen. Na de zegening kwam Guðmundur de kwade geest tegen, die zei: “Ook het kwaad moet een plek hebben om te wonen.” De kwade geest kreeg toestemming op een klein gedeelte van de klippen te huizen, dat nu de ‘Heidensberg’ heet. Om die reden wordt in dat gebied niet langer op vogels gejaagd of naar eieren gezocht.

Bron: national geographic

Hoe kom ik er: N65.948177, W19.686111

Een trip naar Drangey is een unieke ervaring waarbij sightseeing, vogelspotten, varen en wandelen gecombineerd wordt. Een pad, gemaakt door men zelf naar het topje van het eiland terwijl je uitkijkt op de kliffen zorgt voor spectaculaire uitzichtpunten. Tijdens het wandelen is het mogelijk dicht bij de puffins te komen, die zich op enkele meters van het pad bevinden. 

  • Startpunt: Reykir haven (nabij Saudarkrokur)
  • Periode: Van 1 juni tot 15 augustus
  • Vertrek: dagelijks om 10:00 uur
  • Tours in mei en september op aanvraag mogelijk
  • Duur: ca. 3,5 uur
  • Prijs: € 114
  • Kinderen 7-14 jaar: € 63

images