Deel 6. Bedrijvigheid in de (oude) Grunobuurt. e.o.

Door Joop Cleij.

Tot zover de Grunobuurt. Maar de Grunobuurters kun je niet tegenhouden met een brug, ze gingen ook heel gemakkelijk winkelen aan de andere kant, de rivierenbuurt dus. Daar wandelen we dan ook even een doorheen.

Direct op de hoek zat warme bakker Schuurman. Op zaterdagmorgen 8 uur stuurde m’n moeder mij er al heen om een warm broodje te halen. De winkel was nog dicht maar achterom werd graag verkocht. Officieel mocht het niet natuurlijk, was ongezond zei men, warm brood. Maar wel heel erg lekker met roomboter en een beetje suiker was het smullen.  Ik meen mij te herinneren dat Bakker Schuurman later geëmigreerd is naar Zuid-Afrika of Canada. Na Schuurman werd het een cafetaria “Nico’s corner” Ze werkten onder twee namen. Ook “Mojo’s Burger” Maar ze hadden hetzelfde adres, hetzelfde personeel, dezelfde menukaart en dezelfde keuken. Maar op deze manier stonden ze twee keer op “thuisbezorgd”

In het doodlopende stukje Hoornsediep oostzijde zat fietsenzaak Lucas Kramer. Hij repareerde ook de wielen van de sulky’s van de Paardendrafbaan, en had zelf ook een paard, dat heette “Henny Dunst” het werd getraind door z’n zoon Roelof en Henderik Maring.

Gaan we naar de andere hoek dan zat daar klaas Kuilman manufacturier “De Stroom” dat was een familielid van ons. Natijd zat hier makelaar van Loon en Jeltes. Gaan we door langs het hoornsediep kreeg je eerst een poort onder de woonhuizen door naar het binnenterrein waar o.a. 20 autoboxen werden verhuurd door R.Drenth. v.a. 1985. Ook was er een tankstation van Esso in 1952 en Caltex in 1964 het tankstation is in 1996 gesaneerd. In elk geval had in 1964 garage Bockhoudt hier een werkplaats.  Op het hoekje van de IJsselstraat was een kantoorboekhandel met een kleine uitleenbibliotheek Woortman.  Ik weet nog dat hij in een winter met veel sneeuw een enorme sneeuwpop in de vorm van een zittend bruintje beer had gemaakt, het zal omstreeks 1955 zijn geweest. Hij haalde daar volgens mij ook nog de krant mee. Helaas kan ik er geen foto van terug vinden. Als we hier de IJsselstraat in lopen zit op beide hoeken van de Lingestraat een winkel, F.Kastelein kruidenier en Havinga zuivelwinkel.

Dan op de kruising met de Rijnstraat zitten ook 4 winkels. Jaap Roovers drogisterij, Hamming slijterij, Meijer bakker, Ippen kruidenier, Clermonts groenten en fruit opgevolgd door Kaper. Op heden zit er nog van Kleef tandprothese praktijk. Dan door naar de kruising met de Parkweg, Geuken meubel stoffering, een vleeschhouwer waarvan beweerd wordt dat het een broer is van slager Bouwkamp ook aan de Parkweg. Maar daar heb ik nog geen bevestiging van gevonden. Dan links de rijnapotheek en kapper Onnes. Bakker bibliotheek. Aan de overkant de fietsenzaak van Klei. Hun slogan was: “Hij & Zij op een fiets van Klei”

Terug naar de brug komen we nog langs een kapper R de Jonge sr. 33 Volgens sommigen was dit een z.g. bloempotkapper. Inmiddels is dat weer terug in de mode want je ziet tegenwoordig weer ontzettend veel volwassenen met datzelfde kapsel lopen. hij werd opgevolgd door R.H.Weelinck. Daarnaast de tabakswinkel van M.Radsma.

Heb je opmerkingen, correcties, suggesties of aanvullingen op dit deel, dan hoor ik dat graag. Uiteraard probeer ik het zo goed mogelijk te presenteren, maar een foutje is gauw gemaakt

Ga door naar deel 7


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *