Deel 3 Bedrijvigheid in de (oude) Grunobuurt. e.o.

Door Joop Cleij.

Wij noemden het de kleine- en de grote Grunostraat wat niet correct was want het gold als 1 straat, weliswaar met een sprong erin van ongeveer 25 meter. Op het hoekje was het kantoor(tje) van de woningbouwvereniging “Gruno” gevestigd. Reeds vanaf het begin was hier ook een dependance “de boekerij” (12) van de uitleenbibliotheek gevestigd.

Aan de overkant van de weg, tussen landbouwer Sjobbema en de ingang van het stadspark zien we nog een forse woning staan, waar M.F. van der Vaart een hondenkennel had. (8 2) En tevens R.Hoekstra z’n beroep als hondentrimmer uitoefende. Ook kon je daar je hondje eventueel laten wassen.

We lopen door naar de Parkweg, daar op de hoek was de chocolaterie van H.Niewold gevestigd. Ook weer zo’n winkel waar wij als kind graag kwamen. Hij kreeg als opvolger Woudsma. Momenteel (2023) is het makelaardij Veldhuis.  Op de andere hoek zat slager Sprang, vervolgens Slager Delhaas en momenteel de Pizzeria La Regina zit.
Best vermoeiend he, zo’n wandeling. Maar wacht eens wat zien we daar aan de overkant van de weg op de hoek van de hoofdingang van het stadspark, ja inderdaad, een terras.

Cafe-restaurant “Parklust” van J de Ruiter. Dat ziet er heel gezellig uit, een kopje koffie gaat ons vast wel smaken. Helaas we zijn te laat, tijdens de bevrijding had een groep Duitsers zich hier verschanst ze openden met een “Flak” het vuur op de Canadezen. Die schoten natuurlijk terug. Met als gevolg dat het totale pand in lichte laaie kwam te staan. Er bleef niets van over en is jammer genoeg nooit weer opgebouwd. Op de andere hoek stond de woning van de opzichter van het stadspark ook dat is totaal afgebrand evenals de er achter gelegen kantine van de ijsbaan. Op deze hoek is later de huidige kerk van de evangelische gemeenschap “de Rank” gebouwd.

Iets zuidelijk op de hoek van de Lorenzstraat zat een drogisterij Wiersema. Voorbij het laatste blok woningen beginnen de weilanden en tevens wordt de nummerring wat verwarrend. De ene bron blijft het Paterswoldseweg noemen maar volgens de andere is het vanaf hier Hoornschedijk maar met een afwijkende nummering door de tijden heen. Ik ga hier dan ook maar gewoon, zonder me te storen aan de volgorde, door de namen van de bedrijven op te noemen.

Aannemersbedrijf Westerhof heeft een lang en smal terrein tot aan het hoornsediep in gebruik. Gevolgd door een stukje weiland en dan daarnaast een oprijlaan naar een gebouwencomplex aan het hoornsediep. Langs deze laan ligt de voorraad boomstammen van houthandel Beishuizen. Een ideaal speelterrein voor ons destijds. Wel was het zaak om alert te blijven, want de opzichter van J.Beishuizen kwam vaak onverwacht opdagen met z’n twee grote honden en dan was het rennen. Verder zaten hier o.a. timmerfabriek Excelsior, Lameris Patent CV fabriek van Schilmachines, J.R.Meiring, meubelfabriek, Rijks werkplaats voor vak ontwikkeling, L.R. v/d Veen timmerfabriek, Medendorp & Bousema aannemer en J.Bouwman handel in Zand en transportbedrijf. Daar stonden ook nog een stuk of 7 woonwagens op het terrein waar vermoedelijk werknemers in woonden. Ik weet het niet zeker maar op of naast het terrein van Bouwman was ook een oud ijzerhandel. Ik weet nog dat daar ook een aantal zeer oude sloopauto’s stonden, model T-Ford zeg maar. Gewapend met een bahco en schroevendraaier gingen we daar stiekem onderdelen vanaf slopen, claxons en metertjes. Ik weet nog dat ik nog een tijdlang zo’n oude richting aanwijzer op m’n slaapkamer had liggen.

Heb je opmerkingen, correcties, suggesties of aanvullingen op dit deel, dan hoor ik dat graag. Uiteraard probeer ik het zo goed mogelijk te presenteren, maar een foutje is gauw gemaakt.

ga verder naar deel 4


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *