Asbyrghi

Ásbyrgi
“De Schuilplaats van de Goden” is gelegen in Jökulsárgljúfur canyon aan weg naar het noorden. Het is een van de meest magische plekken in IJsland, en absoluut een van onze meest favoriete plekken in IJsland. Elk jaar weer overnachten we hier op de camping.
Ásbyrgi behoort tot Jökulsárgljúfur Asbyrgi kan zeker worden beschouwd als een van de wonderen van de natuur. National Park en is 3,5 km lang en 1,1 km aan de zijkanten zijn de wanden tot 100 meter hoog! Bezet door stormvogels tijdens het broedseizoen. Volgens de Noorse mythologie reed de god Óðinn hier op zijn 8-benig paard, Sleipnir, en zet het een van zijn hoeven hier neer en creëerde daarmee Ásbyrgi, In de vorm van een zeer groot hoefijzer dus. De geologische verklaring is dat na een zeer grote “Jokullhaup”, een vulkaan uitbarsting onder de gletsjer Vatnajokull, een enorme vloedgolf door de rivierbedding gigantisch veel sediment naar de zee spoelde en daarmee de kloof deed ontstaan.
Eyjan cliff
Ásbyrgi is verdeeld in twee takken, het midden bestaat uit een 250 meter brede rots, die het eiland of “Eyjan” in IJslands is genoemd. Vanaf de camping is er een wandelpad dat leidt naar het laagste gedeelte van het eiland. Loop langs de rotswand richting het noorden. Hier kunt u via een rots trap naar boven. Vervolgens loopt u via het pad naar het einde, waar u een prachtig uitzicht heeft over de gehele canyon. Naar dit punt is het ongeveer 45 minuten lopen.
Gljufrastofa
Bij de entree is een Visitor Centre, waar u zich ook moet melden voor de camping, die verderop in de canyon is gelegen.
Het Visitor Center is geopend van 1 mei tot 30 september. Toegang is gratis.
Ásbyrgi ligt in het noordoosten van IJsland
De afstand van de hoofdstad is ongeveer 545 km en 65 km van Husavik, de whale watching hoofdstad van Europa.
Botnstjorn
Een klein meer genaamd Botnstjorn is de thuisbasis van een verscheidenheid aan soorten watervogels. En ligt aan het eind van het begroeide gebied tussen de canyon muren en is een zeer populair recreatiegebied, in het bijzonder bij gezinnen, waar ook lokale festivals worden gevierd.

 Hoe kom ik er?
N 64.030828  W 16.485887)
Vanaf Myvatn kun je het beste weg nr. 87 nemen, deze is deels gravelroad maar uitstekend te berijden. Kom je uit de richting Akureyri via weg nr. 1 neem dan enige kilometers voor de Godafoss weg nr. 85. Dan vervolgens door Husavik naar Asbyrgi.
Kom je uit de richting Seydisfjordur kun je ook weg nr. 864 via de Dettifoss nemen. Maar realiseer je dan wel dat dit een zeer slechte gravelroad is met veel gaten in het wegdek.

route husavik asbyrgi rey kopie