2024-3 Paterswoldsemeer.

7 april 2024

Via de Zuiderweg naar het ‘t Hornpad. Dit fietspad ligt door de landerijen naar het dorpje Den Horn. uitgestorven is het daar. Langs het oude kerkje en de buurtschap Nieuwbrug richting Hoogkerk. Zo nieuw is die brug niet, hij komt al voor op een kaart uit de 16e eeuw.

Via het centrum van Hoogkerk naar de snelweg, maar daar kan ik niet oversteken met de fiets, dus volg ik het fietspad richting Groningen. Achter het stadspark is wel een tunneltje, dus daar lukt het wel. Ik kom bij de oude ingang van het Piccardthof, een volkstuincomplex waar mijn ouders ook een tuintje met een huisje hebben gehad. Seringenlaan nr. 2. Ik ga er nog even kijken, het staat er nog, weinig veranderd maar wel een stukje aangebouwd en een ietsje scheefgezakt lijkt het wel. Geen wonder, het is omstreeks 1947 gebouwd via de hoofdingang, wat vroeger de achterzijde van het complex was verlaat ik park en fiets langs de Paterswoldseweg naar de Hoornse plas, dat is een recreatieplas en maak er een paar mooie doorkijkjes naar het Paterswoldsemeer.

Ik kom langs “zomers buiten” een groepje kleine zomerhuisjes, waar mijn vrienden Frouwke & Bert er 1 van hebben. Helaas zijn ze niet aanwezig, dus moet ik zelf verderop maar een bakkie zien te scoren. Via de fietspaden van het Scandinavisch dorp kom ik weer op de Groningerweg uit. Ik werp nog een blik op het aan de westkant gelegen meertje van het Elsborger onland. Dit is een particulier natuurreservaat en is niet toegankelijk voor het publiek. Toch heb ik hier in mijn jeugd veel zomers mijn vakantie doorgebracht zo ongeveer van 1946-1957. Mijn familie had namelijk een zomerhuis dat hier aan grensde. Prachtige herinneringen heb ik er aan.

Ik rijd via de Meerweg richting Haren. Bij het restaurant de “Rietschans” op het terras aan het water geniet ik van een cappuccino. Geen bootje op het water te zien ondanks het mooie weer en de stevige wind.

Doorgereden naar het Hoornsediep waar ik de Hoornschedijk volg richting Groningen. Oorspronkelijk was dit de Drentsche-A, een klein riviertje dat vanuit Drenthe helemaal doorstroomde tot in het centrum van Groningen, waar het uitkwam in het Reitdiep. Parallel hieraan meandert over ca. 1,5 km nog steeds de A. een erg aantrekkelijke route.

Ik bezichtig nog even het sluisje dat toegang geeft tot het Paterswoldsemeer. Dichterbij de stad kom ik langs een modern kantoorgebouw, hier zijn nog de buitenmuren van het voorhuis van een boerderij bewaard gebleven. Ook hier heb ik goede herinneringen aan. In mijn jeugd heb ik in Eelderwolde gewoond en speelde toen vaak op deze boerderij van boer Mulder. Moet ongeveer van 1938-1946 zijn geweest.

Als ik doorrijd kom ik al snel in de bebouwde kom van Groningen. Daar valt weinig over te vertellen om half zes ben ik weer thuis in Zuidhorn na een prachtige 40 km lange tocht met het zonnetje op het hoofd maar wel stevige wind.