Deel 5 Bedrijvigheid in de (oude) Grunobuurt. e.o.

Door Joop Cleij.

Eigenlijk valt het een beetje buiten dit verhaal maar toch aardig om het even te vermelden. Als je eens een aardige wandeling wilt maken langs de Hoornschedijk dan zul je ongeveer 1,5 kilometer zuidelijk van Gyas het bedrijfspand van Uniglas passeren. Een modern gebouw maar wat opvalt is dat er naast een oud stuk muur met een paar raamgaten erin te zien is.  Dit is het restant van het voorhuis van een oude boerderij. Volgens een bron was het een eis van de gemeente dat er een herkenbaar stuk huis aan de historie zou blijven herinneren. Voor mijzelf zeker van bijzondere betekenis, het is namelijk de boerderij van Mulder. In mijn vroege jeugd woonde ik namelijk ca. 1 kilometer westelijk aan de Veenweg 10. In Eelderwolde. Naast ons huis kwam de ree van boer Mulder op de Veenweg uit. De boerderij was de plaats waar ik met m’n vriendjes graag vertoefde. Mulder was een vriendelijke, zeer aimabele man, die het prachtig vond als we hem een handje meehielpen met het werk op de boerderij.

We lopen terug langs het kanaal richting de parkbrug. Ik heb hiermee de oudste bedrijven wel benoemd. Maar we komen nu langs een aantal bedrijven van recentere datum. Vanuit het zuiden eerst Aihato vechtsport, de Aldi, Boonstra “de permanente” meubelen. Sleepworld, Kramer Assurantie, Action, “Furnette” meubelen, Run loopwinkel, Studio 10 kapper, Cycle Trend fietsen, Simon Bos of Bos en Dijkema Garage “Stadspark”, later is dit pand gesloopt t.b.v. woningbouw.

Dan komen we bij de van de Waalstraat. Hier op de hoek zat een kruidenier A.Warners. We lopen de straat in en zien dan op de hoek Kamerlingh Onnesstraat de viswinkel van Schut, eerst zuivelhandel v/d Heide opgevolgd door Banus. Op de hoek van de Lorenzstraat zat eerst een Sperwer kruidenier van Mourik waar nu de Mea Fysio “Stadspark” zit. Terug via de Kamerlingh Onnesstraat naar de Parkweg, daar zat op de hoek slager G.Bouwkamp.

In mijn herinnering het prototype van hoe een slager eruit hoort te zien. Groot, kaal hoofd, forse buik en grote handen. Maar heel aardig. Op sint maarten was hij de eerste waar we met ons lichtje heen gingen, tuk op het plakje leverworst wat hij altijd uitdeelde. Er schijnt en enorme kelder onder de slagerij te zitten die wel onder 3 huizen doorloopt tot aan de school. Op de andere hoek zat eerst van de Meer Textiel later overgenomen door Gorter. Nu is het Ear safety.

We lopen even naar het westen en op de hoek van de Westinghousestraat zat J.J.Brokken kruidenier. Nog geen zelfbediening, ik weet nog dat ik er heen moest met een kleine Keulse pot waar dan stroop in afgewogen werd. Later was dat een Centra kruidenier, mij niet bekend of dat wel een zelfbediening was. Daarna zat Sent ? erin. En vervolgens heeft Nijestee er nog een tijdje een kantoor gehad. Nu is het een schoonheid salon Beautycare. Op de andere hoek zat banketbakkerij L G van Wering later overgenomen door Henk Beukeveld, die er nu nog steeds zit. Terug naar de brug daar zat op de hoek P.Hartholt Centra winkel, opgevolgd door Wiegman maar nu als Sparwinkel. Er heeft ook nog een tijdje een servicedienst van Grundig in gezeten, chef Roel Harryvan en daarna “het ontwerp centrum.” Die er nu nog zit.

Op de andere hoek was tot 1949 drogisterij Jelier gevestigd. Daarna en tot op heden kapsalon Perdon. Heel lang heb ik m’n haar door Hetty laten knippen ook toen ik al niet meer in de stad woonde. We lopen nog even linksaf langs het Hoornsediep en komen nog twee kleine winkeltjes tegen. De eerste was van C.Klei, groente en fruit opgevolgd door K.Faber en op de hoek van de Grunostraat, Lambertus Joubij dames & heren kapsalon, opgevolgd door T.Woltjer. Daarna begon Schenkel hier een fietsen winkel maar ook kachels en haarden, met werkplaatsen. later vermoedelijk voortgezet door dhr. Dik haarden en kachels.

 

Heb je opmerkingen, correcties, suggesties of aanvullingen op dit deel, dan hoor ik dat graag. Uiteraard probeer ik het zo goed mogelijk te presenteren, maar een foutje is gauw gemaakt

ga verder naar deel 6


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *