14 naschrift elektrificatie Zuidhorn

Museum Elektrische centrale Veenhuizen.

Joop Cleij

In periodiek 2 van 2019 van de periodiek van de HKZ heb ik een artikel geschreven over de elektrificatie van Zuidhorn. Ik vertelde hierin dat ik bij overname van het Elektrotechnisch installatiebedrijf van Renze beving in 1966 enig gereedschap van Beving had overgenomen dat hij heeft gebruikt voor de aanleg van het bovengrondse net in Zuidhorn in de jaren 1913-14. Daar waren een aantal unieke exemplaren bij, die na een aantal jaren in een donker hoekje op zolder hadden doorgebracht, uiteindelijk van mij een prominent plaatsje kregen. Naar het zich laat aanzien zullen wij op termijn kleiner gaan wonen en zal er dan dus geen plaats meer voor zijn. Dan is het moment aangebroken dat je na gaat denken “en wat dan?” weg gooien in de container is voor mij geen optie. Tijdens een bezoek aan het museum van de Electrische Centrale in Veenhuizen viel het kwartje. Ik hoorde daar dat men daar met plannen rond liep om een kort stukje bovengronds net weer zichtbaar te maken naast het museum. Ik heb toen mijn hele verzameling aangeboden aan de vrijwilligers. Nadat ze de stukken deels hebben gereviseerd is het daar aan de muur gehangen en vanaf nu dus voor iedere bezoeker te bekijken. Iedereen blij het museum, maar vooral ook ik. Bent u geïnteresseerd en u brengt een bezoek aan het Gevangenis museum Veenhuizen neem dan ook even de tijd om een heel klein stukje van de geschiedenis van Zuidhorn te bekijken in het separate museum elektrische centrale.