Bjarnafoss.

Bjarnafoss, betekent kinderenwaterval.
De rivier de Hvítá wringt zich hier als door een heksenketel van rotsen naar beneden. De naam berust op een legende volgens welke er eens twee kinderen van de natuurlijke poort die als een brug over het water liep vielen. Terwijl de ouders naar de kerk waren zijn de kinderen, die thuis moesten blijven, toch achter hun ouders aan gelopen. Vermoedelijk zijn ze daarbij van de brug gevallen. Zij werden door het kolkende water meegesleurd en verdronken. Waarop de moeder de brug zou hebben vernietigd.
Op een van de foto’s is te zien dat er nog steeds een kleine natuurlijke brug aanwezig is, waar het water met veel geraas onderdoor stroomt.
Bij de parkeerplaats heb je tevens een informatiebalie en openbare toiletten (gratis, maar een kleine donatie wordt op prijs gesteld).

Hoe kom je er: N 64.701921 W 978340

route fossatun hraunfoss kopie
Vanaf de grote parkeerplaats bij Hraunfossar loop je in een paar minuten naar de Barnafoss. Je kunt hierbij ook de rivier via een loopbrug oversteken zodat je vanaf meerdere plekken van het uitzicht op de prachtige waterval kunt genieten. Ook kun je hier leuk wandelen over de prachtige ruige plateaus van touwlava.