2024-4 Kampen.

20 Maart 2024.
8°C. zonnig weinig wind.
Op tijd vertrek ik naar zuiden, vandaag wil ik het leuke Hanzestadje Kampen eens wat nauwkeuriger bekijken. De fiets gaat achter in de Mini en vooruit met de geit.
Op de Flevo weg laat ik de mini achter op een P. en vouw de e-bike uit. Hier zit ik vlak bij het centrum. Ik sla de 3e Ebbingestraat is langs het kleine parkje en zie al gauw de fotogenieke Broederpoort. Dat worden dan de eerste foto’s. Ik sla af het centrum in. Niet te verwonderen is dat dit de Broederstaat heet.
Ik kom aan bij de Burgwal en volg de voormalige stadsgracht. Die volg ik helemaal naar de kleine jachthaven aan de IJsel. Verderop wordt het iets minder interessant en keer terug naar de oude stad.
Ik volg de IJsselkade helemaal tot aan de oude werf “van de Stichting “Kamper Kogge”
Het Nederlands Instituut voor Scheeps- en onderwater Archeologie (NISA) in Lelystad maakte het bouwontwerp voor de Kamper Kogge. Dit ontwerp is gebaseerd op het opgegraven wrak (OZ 36) van een kogge uit 1334 (de romp). Het ontwerp komt hiermee overeen met een nauwkeurigheid van 95 procent. Van het wrak zijn eerst schaalmodellen gemaakt van 1 op 10. Tegelijkertijd werd de Kamper Kogge van 1994 tot 1998 op ware grootte gereconstrueerd.

Omstreeks 2000 waren wij hier ook al eens, toen lag de Kogge nog op de helling en was men druk met de bouw. Erg leuk om nu het resultaat eens te bekijken. De authentieke sfeer op de werf is ook erg prettig.
Helaas is de kantine gesloten, dus moet ik nu maar eens op zoek naar wat eetbaars in de stad. Dat lukt bij “Bakker Bart” en het broodje warme beenham gaat er prima in.
Koe aan de toren.
Boven op de toren en meer precies op de omloop van de  woekerden plukken gras welig. Door de burgemeester en schepenen werd besloten een koe van een van de vele Kamper stadsboerderijen op te hijsen naar de omloop van de toren zodat zij daar het gras weg kon grazen. De koe werd met een touw om de nek naar boven gehesen. Toen de koe halverwege was riepen de Kampenaren: “Kijk toch eens hoeveel trek ie heeft. De tong hangt al uit z’n bek.”
Ik maak nog een paar rondjes door het oude centrum en besluit dan via allerlei landweggetjes richting Arnhem te gaan rijden. Ik rij daarbij ook nog langs mijn oude legerplaats Oldebroek in ’t Harde. Behalve de gebouwtjes van het KMT, PMT en HMT herken ik niets meer. 1957-1958 heb ik hier mijn die dienstplicht vervuld bij het 102 verkenningsbataljon “Huzaren van Boreel” Het is nu de kolonel Tonnet Kazerne. Een prachtige route over de Veluwe naar de “Hommelse weg” in Arnhem volgt. ’t Was een mooie dag en een gezellige avond bij Anita & Tjerk.

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *