2024-2 Drentsche A

Zondag 21 April 2024
10° matige wind, overwegend zonnig.

Vandaag een tochtje door het stroomdal van de Drentsche-A. De verwachting van het weer is niet heel gunstig, maar toch vertrek ik naar Zuidlaren. En ja hoor in Groningen hagelt het al. + een file van een half uur door de werkzaamheden aan de ring west. Toch beland ik op de brink van Zuidlaren. Hier laat ik mijn gouden koets achter en ga verder op m’n stalen ros.
Van hier volg ik de knooppunten route.
Maar vlak voor Zeegse komt er een vervelende hele donkere wolk mijn kant op drijven. Maar ik ontspring de dans van een korte maar zeer hevige hagelbui, door het “Witte Huis “binnen te vluchten. Hete chocolademelk met appelgebak is dan wel op z’n plaats overtuig ik mijzelf.
Als dat weggewerkt is schijnt de zon weer en kan ik verder.
Een prachtig fietspad tussen de koeien, schapen, stukjes door het bos en dan weer heide en stukjes zandverstuivingen. Regelmatig heb ik uitzicht op de Drentsche A.
Ik steek het Balloërveld over. M’n route zegt dat ik een stuk door Assen kan rijden. Mede onder invloed van een paar donkere wolken besluit ik de route ietsje in te korten en ga richting Anloo en na nog een paar dorpjes zie ik het bord Zuidlaren verschijnen.
Op de Brink zie ik “de Belg” staan en bestel daar een zak Vlaamse frieten. [In Drenthe nota bene] dan maak ik nog even een foto van het standbeeld dat de Zuidlaarder-paarden markt symboliseert, die elke 3e dinsdag in oktober wordt gehouden. Dit jaar alweer voor de 823 st keer.
Daar het inmiddels al 6 uur is geweest vouw ik m’n ros op en rij naar Zuidhorn.