Dettifoss

De Dettifoss is een waterval in het noordoosten van IJsland. Hij is 44 meter hoog en ruim 100 meter breed, en is wat waterverplaatsing betreft de krachtigste waterval van Europa. In de buurt van de Dettifoss liggen twee kleinere watervallen; circa 2 km stroomafwaarts de Hafragilsfoss (27 meter hoog), en ongeveer 1 km stroomopwaarts de brede Selfoss (11 meter hoog) die uit een stuk of tien naast elkaar liggende watervallen bestaat. Ze liggen in IJslands op een na grootste, 206 km lange, gletsjerrivier Jökulsá á Fjöllum, die vanaf de Vatnajökull komt. Het modderige water perst zich met een volume van meer dan 200 ton per seconde door een ruim 100 meter hoge, 500 meter brede en 25 km lange kloof richting Noordelijke IJszee. Dit gebied maakt deel van de Jökulsárgljúfur (gletsjerrivierkloof) uit, sinds 1945 een van de vier Nationale Parken van IJsland.

Hoe kom je er?
N 65.819305  W 16.378868
Er zijn drie wegen naar de dettifoss. Vanuit het noorden kun je de weg nr. 862 nemen. dit is een gravelroad die na Hjodaklettar alleen geschikt is voor 4WD.
Ook vanuit het noorden en het zuiden is de dettifoss te bereiken via  weg nr. 864 Dit is niet zo’n goede gravelroad. Hij is wel te berijden met een normale auto, alleen is dat niet zo’n pretje door de vele kuilen en “wasbord”
Ligt het op je route dan is weg nr. 862 vanuit het zuiden tot aan de dettifoss geheel geasfalteerd. Je komt uit op een grote parkeerplaats, vanwaar het een kwartiertje wandelen is naar de prachtige waterval.
Tip: op deze P mag niet worden overnacht met een camper.

route husavik asbyrgi rey kopie