Hengifoss.

De Hengifoss-waterval ligt naast het Lagarfljót-meer en tegenover Hallormsstaðarskógur, een tot 112 meter diep meer met een lengte van 25 kilometer en een breedte van 2,5 kilometer vlak bij de plaats Egilsstaðir.
Het is een prachtige waterval van 118 m hoog, de op twee na hoogste waterval van IJsland. Het water stort zich hier uit in de fraaie riviergeul van Hengifossárgljúfur.
Wanneer er niet te veel water valt, is het mogelijk om achter de waterval door te lopen. Hierachter bevindt zich een kleine grot. De bijzondere en imposante rotslagen maken het allemaal extra de moeite waard. De lagen bestaan uit een rode klei die tussen de basaltlagen geperst ligt. Iets onder de Hengifoss bevindt zich nog een waterval. Deze waterval heet Litlanesfoss. Het water hier valt in een bassin dat omringd wordt met basaltzuilen. Het natuurfenomeen is vanaf de weg echter niet te zien. De wandeltocht ernaartoe duurt ongeveer anderhalf uur.
Deze lange wandeling van 2 km is geen makkie. Veel toeristen ploffen dan ook vermoeid neer op een bankje dat daar speciaal voor hen is neergezet. Vanaf de weg lijkt het niet al te ver en goed te doen. Slechts 30% van de mensen haalt echter de waterval.
De Hengifoss doorsnijdt de berg, en daar is duidelijk de gelaagdheid van het gesteente te zien: bruingrijze en helder rode lagen die elkaar afwisselen.
Pak vanaf Egilsstaðir de ringweg 1 en daarna route 931 voor een rondje vanuit Egilsstaðir om het meer. Deze rit is 77 km lang en biedt onderweg tal van interessante plekjes om even uit te stappen.

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *