Landmannalaugar.

We rijden  door de bijkans eindeloze en ongerepte zwarte lavavlakte “Höfdabrekka”, naar het mooiste wandelgebied van IJsland,” Landmannalaugar”. Het is tevens een zeer actief geothermisch gebied. De kleurrijke bergen tonen rijkgeschakeerde tinten, van geel tot roodbruin. Ze worden afgewisseld door met mos bedekte gebieden waar rivieren doorheen meanderen. Het gebied met zijn brede bergruggen, overdekt met kleurrijk lavastof en overgebleven sneeuwvelden die als grote armen over de aardkorst liggen, is onderdeel van het Fjallabak natuur-reservaat. Door de vele vulkaanuitbarstingen zijn hier lagen met zwart glinsterend obsidiaan (vulkanisch glas) ontstaan in het 2,5 kilometer lange lavaveld Laugahraun. Verder zijn er sputterende modderpotten, magisch gekleurd ryoliet, bergmeren, wilde bergstromen, lavavelden, hete bronnen en een heerlijk warme beek waarin we kunnen baden. Dus zwemkleding meenemen.
Er zijn geen kleedhokjes. Iedereen kleedt zich om op een steiger aan de beek. Ook kunnen we ons omkleden in het toiletgebouw van de camping,
Op de terugweg rijden we langs de beroemdste vulkaan van IJsland de “Hekla”. Overigens heeft deze 1491 meter hoge, 7000 jaar oude vulkaan de gehele dag reeds onze horizon beheerst.
Landmannalaugar betekent: Hete bronnen in het land van de mensen uit het
gebied Land (een gebied rond de plaats Hella).

We kunnen tevens een leuke wandeling maken door het lavaveld maken naar de “Brennisteinsalda”, dat is de roze berg op de achtergrond. De wandeling is vrij eenvoudig en duurt ongeveer drie kwartier. Het pad begint bij de warmwaterbron; loop over de vlonder voor het gebouw langs naar het lavaveld en steek daar het stroompje over. Alleen het eerste stuk wordt wat klauterwerk. Daar moeten we namelijk dertig meter hoogteverschil overwinnen. Daarna gaat het door het lavaveld enige meters omhoog en omlaag, maar voor iemand met een redelijke conditie is dat uitstekend te doen. Vlak voordat we de zwavelbronnen bereiken, moeten we weer een stuk vrij steil omhoog. Het is een aparte belevenis om in dit vulkanisch actieve gebied tussen pruttelende zwavelbronnen te lopen. Op veel plaatsen komt hete stoom tussen de stenen vandaan en op sommige plaatsen is de grond zo warm dat je er een ei op zou
kunnen bakken. We kunnen nog iets hoger de berg op lopen, om een nog mooier uitzicht te hebben over de uitgestrekte lavavelden, rivierbeddingen en ryolietbergen. Het spectaculaire uitzicht blijft u voor altijd bij. De terugweg langs de rivier kost ongeveer anderhalf uur lopen en klauteren. Dit traject is veel zwaarder en alleen geschikt voor geoefende wandelaars. Ik raad de minder geoefende wandelaars aan om de heen route ook terug te lopen, dan kun je eventueel nog een half uurtje in de warme beek baden. Ook is het een mogelijkheid om de mooie ryolietberg “Brennisteinsalda” te beklimmen. Het is goed te doen. Alleen als het een tijd heeft geregend kan het erg glad zijn.

Hoe komen we er: N63.989559, W19.058986

Neem de weg nr. 1 van Selfoss richting Hofn. na 15 km kunt u de weg nr. 30 nemen, richting Fludir. Daarna rechts af weg. nr. 32. Je rijdt dan langs Pjorsardalur en Stong.
Op de T-splitsing linksaf weg nr. 26. rij deze door tot de waterkracht centrale waar de asfaltweg over gaat in een gravelweg nr. 208. Deze weg is redelijk te berijden met een 2Wd, Wel is hij hier en daar smal en moet je rekening houden met tegenliggers. In Landmannalaugar aangekomen kun je parkeren voor de rivier doorsteek welke alleen geschikt is voor 4WD auto’s. Eventueel kun je op deze parkeerplaats overnachten als je met een camper bent. Het behoort bij de camping en je moet je dus wel aanmelden. Met een voetbrug kun je de rivier oversteken.  Let op! op de terugweg kun je ook de afslag weg nr. F225 nemen maar dan moet je een paar rivier doorsteken maken.

Heb je geen eigen vervoer dan kun je ook met een lijn bus die 1 maal per dag naar Landmannalaugar rijd. Nadeel is dat de bus er maar 2 uurtjes blijft voordat hij weer terug rijd.
Een andere mogelijkheid is om een dagtocht te boeken met een bus met gids. Deze vertrekt vanuit Reykjavik, maar je kunt ook in Hella opstappen. Het is wel een lange dag van 11 – 16 uur. De prijs is ca. € 105,= per persoon.
Ben je met een klein groepje, dan kun je overwegen om een 4×4 jeep te huren voor 1 dag, dat kost je ongeveer € 400,= a € 450,=

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *