Stong.

Sommige vroege kolonisten van IJsland kozen de vruchtbare vallei van Thjorsádal als locatie voor hun boerderijen. Zo ook Gaukur Trandilsson, hij bouwde hier z’n boerderij op de flank van een heuvel nabij de rivier.
Hij wist niet dat de rustig ogende, met sneeuw bedekte berg die in het zuiden uittorent, een actieve vulkaan was.
In 1104 was er een enorme uitbarsting in Mt. Hekla,
Begraven door witte vulkanische as behoorde deze oude boerderij ooit toe aan de 10e-eeuwse Viking die een stormachtig leven leidde.

Opgegraven in 1939 (IJsland’s eerste echte archeologische opgraving),
De ruïnes omvatten de fundamenten van een boerderij, huis, schuur, smederij en kerk.

Je kunt het vinden
aan het einde van een ruwe onverharde weg van 5 km, ongeveer 26 km ten noordoosten van Árnes.
Gaukur Trandilsson, die volgens een kort verslag in Njáls Saga werd vermoord door Asgrimur Ellida-Grimsson, zijn pleegbroer, in een ereduel over de affaire die Gaukur had met een bloedverwante van Grimsson. In de 19e eeuw werden enkele oude botten ontdekt in een steile klif op de noordelijke oever van de Thjorsá-rivier, verderop in de vallei, vermoedelijk die van Gaukur uit Stöng. De plaats heet Gaukshofdi (Gaukur’s bluf).
In 1974, op de 1100ste verjaardag van de nederzetting van IJsland, hebben architect Hordur Agustsson en een team van historici de beschikbare gegevens samengevoegd en minutieus een replica geconstrueerd van Stöng in Skeljastadir, een paar kilometer verderop in de vallei. De gereconstrueerde boerderij heet Thjodveldisbaer (Commonwealth Farm) en is misschien wel de beste weergave van de IJslandse middeleeuwse woning. Wat eigenlijk overblijft van de oorspronkelijke boerderij in Stöng zijn enkele stenen funderingen, nu bedekt door een grote beschermende houten schuilplaats.

Voor meer info ga dan naar:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *